dimarts, 23 de març del 2010

República 2.0


Avui, a Olot, el president del nostre Parlament, l’Ernest Benach, ens ha fet una dissertació sobre la importància de les noves tecnologies en la configuració d’una societat lliure i participativa, republicana.

Des de fa molts anys, crec que la millor forma de govern (gairebé l’única possible) és la republicana: els ciutadans són iguals en drets i deures.

L’Estat no és més que el que volen el conjunt dels ciutadans, que es doten d’una constitució que els empara, però que alhora els demana uns deures com a tals. Ningú no és menys que els altres, però tampoc més: tots els ciutadans són iguals en drets i deures... I això vol dir que tothom està obligat a contribuir al bé comú: no només en riquesa, en béns materials, també en idees, en actituds, en allò que abans en deien “urbanitat”.

Tots plegats tenim l’obligació d’ensenyar quines són les actituds socials correctes, i de reprovar les incorrectes.

Em penso que, en el món que vivim, la majoria de nosaltres ha renunciat a assolir aquesta societat ideal: el que no s’aprofita de la situació és un beneit, “qui no corre, vola”... Fins arribar a extrems paradoxals com que el més lladre és el més intel·ligent!

Evidentment, les noves tecnologies de la informació no introduiran res de nou en aquesta dinàmica; però sí que poden ajudar a intentar que la rectificació, la voluntat de fer les coses d’una altra manera, com en la República de Ciceró, esdevinguin més fàcils per a tots.

Tant de bo!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada