diumenge, 14 de març del 2010

La nació completa!

Per fi ha arribat a la Garrotxa el múltiplex autonòmic que emet IB3 i el Canal 9. Després de molts estira-i-arronses, de passes endavant i de parets i entrebancs insalvables, la decisió ferma del conseller Tresserras ha facilitat que la presència d’aquests canals tiri endavant.



Reciprocitat amb les Illes Balears, que els permet veure amb normalitat els quatre canals de Televisió de Catalunya, i maldecaps amb el País Valencià que difícilment se solucionaran mentre els valencians segueixin votant a qui voten. Diguin el que diguin, i encara que els uns siguin molt propers als altres, encara hi ha mínimes diferències que els separen.


El cas és que no m’he estat de tenir el petit plaer de passar sense solució de continuïtat del canal de TV3, a IB3 i a C9: la nació completa!

D’acord que IB3 i C9 deixen molt a desitjar, però també és veritat que TV3 no és per llançar coets!

De totes maneres, us recomano que feu una passejadeta per les notícies dels uns i els altres. Evidentment, la distorsió ideològica hi és inevitable. I deplorable! (Ep!, però no només us queixeu del Canal 9; també hi ha d’haver queixes per a IB3 i, per la part que em toca més de prop, per a TV3!)


La recomanació sobretot respon a criteris lingüístics: no sé si podreu tenir la mateixa impressió que he tingut jo; però el goig de sentir tots els accents de la nació em sembla indescriptible. Un bé preuadíssim per a tots, que ens ha de fer veure que els nostres punts de referència són ben mediterranis i que ja fa massa anys que ens estan volent fer entrar el món per Madrid! No només per les vies de comunicació, transports i aeroports; també per la informació.

I això em recorda que els catalans del Principat també en tenim molta culpa, perquè no hem sabut recordar-nos quin és l’univers nacional. No només hem deixat de banda les nostres relacions ancestrals amb les illes i el País Valencià, també estem deixant de banda la riquesa del Principat complet.

El mateix Joan Puigcercós s’hi referia en el seu bloc en relació amb els efectes de la nevada de dilluns: si no afecta la capital, sembla que no sigui prou important!

Què té a veure? Doncs molt: a TV3 gairebé han desaparegut els accents que no són els de la Catalunya central, les notícies sobretot són les de Barcelona i de vegades ens sembla (especialment als que vivim “a comarques”) que més enllà de l’Àrea Metropolitana només hi ha món el cap de setmana.

La nació es construeix completa! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada