dijous, 7 de juliol del 2011

El "No" d'ERC a les noves retribucions dels regidors d'Olot

Després de la difusió pública que les retribucions de l’actual equip de govern suposen una rebaixa del cost total d’un 25% respecte al govern anterior, pot semblar estrany que el Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya s’hi hagi posicionat en contra. Per això pensem que és important aclarir-ho i entrar, si cal, en detalls.
Sempre hem pensat que els representants polítics han de tenir una compensació per la seva feina, però en aquests temps de dificultats econòmiques creiem que és fonamental donar exemple i, en qualsevol cas, no incrementar-ne les retribucions.
Aquest 25% s’obté per la reducció de les dedicacions exclusives i parcials dels regidors: les cinc dedicacions exclusives i dues parcials de l’equip de govern anterior, passen a una dedicació exclusiva del primer Tinent d’Alcalde i una dedicació parcial al 95% de l’Alcalde.
Si això no impliqués una rebaixa de la dotació de l’equip de govern seria molt sorprenent. És clar que aquí hi ha un canvi de model organitzatiu que implica una reducció de les dedicacions de jornada dels càrrecs polítics: el problema és que ens presenten un 67% de reduccions de dedicacions i, en canvi, només un 25% de reduccions de retribucions. Aclarim, doncs, com es produeix aquesta situació.
L’Alcalde mantindrà la retribució que hi havia fins ara, però cal tenir present que molt probablement serà membre de la Diputació de Girona i que, per tant, a més de sumar-hi la retribució corresponent també caldrà pensar que això implicarà alguns dies de dedicació setmanal. Certament, la retribució de la jornada exclusiva del primer Tinent d’Alcalde és inferior a l’actual, però com en el cas de l’Alcalde sembla que compatibilitzarà aquesta dedicació exclusiva amb la vicepresidència del Consell Comarcal, cosa que també implicarà que hi hagi de dedicar un cert temps, amb la seva retribució corresponent.
D’on ve, doncs, que només s’hagi reduït un 25% el cost de l’actual equip de govern de CiU? Doncs en l’augment considerable de la retribució dels regidors que no tenen una dedicació exclusiva o parcial. Fins ara, els membres de l’equip de govern socialista que estaven en aquesta situació percebien 1.092€ mensuals en concepte de la seva dedicació per les delegacions que els eren atribuïdes. L’actual equip de govern incrementa substancialment aquestes retribucions en tots els casos: el segon Tinent d’Alcalde percebrà 1.984€ mensuals (+81,68%), el tercer i el quart Tinents d’Alcalde percebran 1.666€ (+52,56%), i els altres cinc regidors tindran una compensació de 1.250€ cadascun (+14,46%). En tots aquests casos, vol dir que mantindran les seves respectives feines, que hauran de compaginar amb les seves responsabilitats a l’Ajuntament. I, si les informacions que tenim s’acaben confirmant, tres d’aquests regidors també compaginaran aquestes responsabilitats amb el govern de CiU al Consell Comarcal de la Garrotxa, per les quals percebran les respectives indemnitzacions econòmiques.
Totes aquestes dades probablement no acabarien de justificar el nostre “no” a aquesta rebaixa del 25% que planteja l’equip de govern. Però, com hem intentat explicar detallant les diverses responsabilitats que tindran els regidors en altres administracions i en les seves respectives feines professionals, aquesta distribució implicarà un canvi de model en el govern de l’Ajuntament que comportarà la contractació com a gerent d’una persona en règim de càrrec de confiança. Com que els polítics hauran de compatibilitzar les seves responsabilitats amb altres ocupacions, cal un gerent per gestionar el funcionament diari de l’Ajuntament. El cost econòmic d’aquesta nova figura, que nosaltres pensem que cal imputar a l’equip de govern, suposarà que aquest suposat estalvi del 25% quedi en no res, o fins i tot que finalment resulti que els costos totals de l’equip de govern acabin sent més elevats que els del govern anterior.
Ho sabrem quan hi puguem sumar els costos de la contractació del gerent, que ERC va demanar d’incloure en aquest primer Ple, però que l’equip de govern es va estimar més deixar-ho per quan la contractació es fes efectiva.
Grup Municipal d’ERC de l’ajuntament d’Olot
(Article publicat en els setmanaris de la Garrotxa)

2 comentaris:

  1. Hola Pere,

    entenem les vostres reflexions però lògicament no les compartim. En el fons, el que proposem és un canvi de model de gestión, on els polítics es dediquin a fer de polítics (amb reducció de dedicacions completes) i els tècnics portin la feina del dia a dia de l'ajuntament. Si em permetts, et deixo un enllaç del meu blog on expliquem aquestes motivacions d'aquesta decisió i que crec que pot servir de contrapunt al teu article.

    El primer ple com a Alcalde

    Salutacions!


    Josep M. Corominas

    ResponElimina
  2. Mia!,
    M'ha agradat molt llegir el teu comentari. Evidentment, tothom té les seves opinions i idees per organitzar la "cosa pública". Podem coincidir o no, però en el debat serè és on hem de trobar les connexions. De debò, malgrat les discrepàncies, penso que aquesta és una bona manera de fer les coses.
    Gràcies!,
    Pere

    ResponElimina