diumenge, 9 de juny del 2013

Podem ser independents?

Sí, és clar que ho podem ser! Però per poder refermar les nostres impressions, les nostres sensacions, hem de recórrer a l’autoritat de grans experts que ens garanteixin que seguim el camí correcte.


Aquest divendres vaig tenir el plaer de poder presentar a Olot en Joan Ridao, que venia a comentar les idees que resol en el seu darrer llibre, Podem ser independents?

Qui millor que un personatge de la trajectòria impecable d’en Joan Ridao per resoldre tots els problemes que se’ns poden plantejar sobre la viabilitat de la independència i, és clar, l’auditori en va sortir ben convençut. Només depèn de nosaltres.

Jo vaig poder aprofitar l’avinentesa per agrair a en Joan la feina feta en la direcció del partit. En aquests moments que sembla que comencen a posar-nos en el lloc que hem d’ocupar, mirar enrere i adonar-nos de la dura feina que van fer aquells que en els moments difícils van gosar assumir responsabilitats i intentar governar un partit que semblava desfer-se em sembla d’allò més important. Més encara: estic convençut que, si ara per ara som on som, en bona part es deu a l’audàcia d’en Joan Puigcercós i d’en Joan Ridao; els quals, a més, van saber fer un pas al costat en el moment més oportú, en el moment que el partit i el país ho necessitava més. Si no fem cap pas en fals, serà l’impuls adequat per arribar a assolir la llibertat que fa més de tres-cents anys que anhelem.

El llibre d’en Joan Ridao resol molts dubtes, però vaig aprofitar la presentació per referir-me a les darreres declaracions d’en Rajoy sobre les mides dels estats. Si el president espanyol hagués llegit el llibre d’en Joan, no hauria caigut en un ridícul com aquest:

“Els estats petits són més viables econòmicament ja que la seva dimensió afavoreix la seva obertura comercial i la seva adaptació als canvis dels mercats, especialitzant-se i internacionalitzant-se. Segons el Banc Mundial, les exportacions dels socis petits de la UE (menors de 15 milions d’habitants) han crescut un 50% entre el 2000 i el 2008, mentre que els grans no han passat del 35%. Vuit de les vint economies més competitives del món tenen una població similar a la catalana, com ara Suècia (9 milions d’habitants), Àustria (8 milions), i Finlàndia, Dinamarca i Noruega (5 milions). Les petites nacions juguen amb avantatge en els mercats internacionals.” (p. 234)


Joan Ridao resol aquesta i moltes altres qüestions en aquest llibre de lectura absolutament imprescindible per no tenir dubtes sobre el procés d’independència del nostre país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada