dissabte, 14 de juliol del 2012

I la FES, quin és el problema?


Aquesta setmana, ha quedat ajornat el canvi dels estatuts de la Fundació d’Estudis Superiors. L’actual equip de govern d’Olot (CiU i RCat) ha defensat aquest canvi amb dos arguments: agilitzar les actuacions del Patronat i despolititzar-lo.
 
Perdoneu-me, però no ho entenc.

La FES es va fundar ja fa una dotzena d’anys quan al govern d’Olot hi havia un pacte PSC-ERC. La idea era crear un àmbit de gestió prou ampli perquè tota la societat olotina se sentís vinculada a la intenció d’acostar estudis universitaris a Olot. En aquell moment, l’equip de govern va tenir clar que en el patronat de la FES hi havia d’estar representat tothom: tots els grups polítics de l’Ajuntament d’Olot i del Consell Comarcal de la Garrotxa, totes les entitats que feien estudis superiors a la Garrotxa i tots els representants d’empresaris i de treballadors, perquè tothom se sentís partícip dels objectius de la FES.

Ja fa dotze anys d’això i aquesta organització no hi ha generat cap mena de problema.

1) Agilitzar: l’excusa és que un patronat format per moltes persones no és operatiu, que els patrons van a una reunió en què parlen dos i els altres escolten i no diuen res. I jo penso: si realment això fos així (jo he estat quatre anys patró de la FES i no he assistit a cap reunió en què els patrons no opinessin o no expressessin les seves idees sobre el funcionament de la FES, però bé...), senyal que tots els patrons estaven d’acord amb les actuacions de la FES i amb el seu pressupost. Per cert, si això fos així, els patrons representants del grup municipal de CiU a l’oposició no expressaven cap inconvenient als plans anuals de la FES, senyal que hi estaven d’acord, no?

2) Despolititzar: doncs precisament, segons veig jo, és el contrari. Es tracta de passar d’un patronat en què fins ara tothom hi és comptat (i com a representants dels grups polítics escollits democràticament per la ciutadania en unes eleccions municipals tenen una presència significativa) a un patronat en què només hi ha membres de l’equip de govern. No es tracta de despolititzar la FES, es tracta de controlar-la des del grup polític majoritari a l’Ajuntament d’Olot.

Si realment es tractés d’agilitzar el funcionament de la FES, potser caldria una modificació en el Consell Rector (que és l’òrgan que gestiona l’actuació ordinària de la Fundació), no pas un canvi radical del Patronat (que només es reuneix un o dos cops l’any, i que n’aprova el pressupost i el pla de treball).

Si es tracta de despolititzar-la, per què es vol suprimir el Consell Tutor?: un consell sense representació política, en què han participat una gran quantitat d’olotins i de garrotxins experts en els diversos àmbits d’actuació de la FES?

Entenem que es vulgui suprimir el Consell Assessor (un grup de professors universitaris que no ha acabat de funcionar, malgrat que la intenció era garantir la qualitat de les actuacions de la Fundació), però no entenem la supressió d’un consell que funciona i que garanteix que les actuacions de la FES són adequades als interessos del conjunt de la ciutadania, com fa el Consell Tutor.

En definitiva: ni agilització, ni despolitització. Es tracta de perdre diversitat política, de perdre amplitud de contacte amb la ciutadania i amb el món educatiu, per...?

Fins aquí la realitat; la resta és especulació. No goso afirmar quines intencions amaga l’equip de govern per plantejar aquests canvis en una Fundació que ha tingut una trajectòria modèlica, avalada per multitud de contactes amb el món universitari.

NOTA: Com que són temps molt dolents per a la política i la gent (amb raó) és molt susceptible, no vull deixar de subratllar que cap membre del patronat o dels diversos consells de la FES no ha cobrat mai ni un cèntim per qualsevol de les seves actuacions com a membre del patronat o del consell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada