dissabte, 22 de setembre del 2012

Setembre: el Ple de l'estelada


El Ple d’aquest mes era essencialment tècnic. S’hi presentaven punts molt i molt importants, però que per les necessitats econòmiques de l’època que estem vivint no generaven gaires discrepàncies.


L’Ajuntament d’Olot té actualment un deute que sobrepassa lleugerament el 75% que la llei d’Estabilitat Pressupostària marca com a límit. Això implica haver de presentar un pla d’ajustament i la possibilitat que l’Estat intervingui els comptes. En el Ple se’ns proposaven un seguit d’actuacions per rebaixar el deute per sota del 75% i, lògicament, tots els grups hi vam estar d’acord.

Nosaltres vam lamentar que l’Estat imposés uns criteris homogenis per a tots els municipis, pels que havien fet bé les coses i pels que les havien fet malament. L’Ajuntament d’Olot té, des de fa temps, un deute del tot controlat perquè no s’han fet despeses que no es puguin cobrir a mig termini i, per tant, no caldria fer aquest tipus d’ajustaments. D’altra banda, també vam lamentar que, d’acord amb les imposicions del govern de l’Estat, qui acabés rebent les conseqüències de la crisi fossin els més febles, els treballadors. Tot i així, és clar, vam votar a favor del pla.

També vam aprovar per unanimitat els ajustaments en el contracte de neteja d’espais municipals i el plec de clàusules del concurs per l’enllumenat públic, així com el suport de l’Ajuntament a la candidatura de la cuina catalana a patrimoni immaterial de la humanitat.

Només ERC va discrepar de l’ampliació per sis anys del contracte del TPO. Representa una reducció de l’aportació municipal, cosa que és positiva; però nosaltres ja ens vam abstenir en l’adjudicació, ara fa cinc anys, perquè hi havia alternatives que potser haurien millorat el servei i l’haurien fet més atractiu. L’allargament de la concessió implica que el sistema de TPO també es mantindrà i que les millores seran més complicades. D’altra banda, la renúncia al biodièsel torna a recordar el debat sobre les motoritzacions dels busos i la possibilitat de vehicles híbrids o elèctrics que ja vam tenir el 2007. Ara, fins al 2025, no en podrem tornar a parlar. Ens vam abstenir.

La part de més contingut polític va venir amb la defensa de la moció sobre la no prohibició de banderes estelades en espectacles públics d’Olot. ERC vam presentar la moció per evitar que determinades actuacions poguessin generar tensions en la nostra ciutat. Defensem la llibertat d’expressió des del respecte a la diversitat, a Olot l’estelada no ha de ser cap problema i, per tant, el criteri del Ministeri de l’Interior no s’ha d’aplicar a la nostra ciutat. El PP hi va votar en contra amb l’argument que no li agraden les mocions que no es refereixen a Olot (s’havien llegit la moció?), PxC es va abstenir amb l’argument que l’estelada s’havia inspirat en la revolució cubana comunista de Fidel Castro (el google del senyor Mulleras estava espatllat!); amb reticències, el PSC hi va votar a favor (el company Rubirola es va referir a Mahoma per dubtar sobre la llibertat d’expressió en termes absoluts: potser sí que aquest exemple s’ha de debatre, però en el cas que ocupa la nostra moció aquests dubtes del PSC són prou indicatius) i CiU es va mostrar plenament d’acord.

En el torn de preguntes, el PP (i ens consta que el grup municipal del PSC) va lamentar la presència d’estelades durant les Festes al balcó de l’Ajuntament, a Sant Francesc i a les cercaviles. La Clara Casanovas va aprofitar la possibilitat d’intervenir per tornar a defensar la llibertat d’expressió i que tothom pugui posar les banderes estelades on creguin convenient.

L’estelada com a protagonista a l’Ajuntament d’Olot en aquests temps tan engrescadors per al futur del nostre país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada