dijous, 23 d’agost del 2012

Aprenent de "La guerra de Jugurta"


Aquest estiu, gràcies a la difusió que n’ha estat fent l’Ara al llarg de tot l’any, he pogut repassar alguns dels clàssics de la Bernat Metge. Entre les moltes lliçons que hi podem trobar (per això són clàssics, no?), m’he volgut aturar en el desencisat Sal·lusti. Un historiador que dóna una visió negativa i una mica peculiar de la política romana, un cop se n’ha aprofitat prou i ha acabat vivint com un rei.


Especialment significatius són els seus comentaris a La guerra de Jugurta, en què aprofita aquest episodi de conquestes romanes del nord d’Àfrica per mostrar l’ancestral idea que els polítics només hi són per aprofitar-se’n:

“Però ¿qui són aquests que s’han emparat de la república? Uns criminals a ultrança, de mans sangonoses, amb una immensa cobdícia, malignes i al mateix temps superbs fora de mida, per als quals la lleialtat, l’honor, la  pietat i, en definitiva, tot el que sigui virtut o vici és bo per a treure’n un guany. Una part d’ells tenen per salvaguarda haver mort els tribuns de la plebs; altres, els processos injustos, i la majoria, la mortaldat feta entre els vostres. Així, com pitjor s’ha comportat cada un, mes segur està; la por que haurien de tenir per llurs crims, us la fan sentir, a vosaltres, per covards; la coincidència en llurs desigs, en llurs odis i en llurs temences els ha ajuntats. I això entre la gent com cal és amistat; però entre la mala fent, facció. Si vosaltres, doncs, fóssiu tan sol·lícits de la vostra llibertat com ells estan abrandats pel desig de domini, no hi ha dubte que la república no seria, com ara, assolada, i els vostres beneficis recaurien en les persones millors, i no en les més audaces.”

En aquesta línia, Sal·lusti reporta la hipotètica idea de Jugurta que Roma no té principis, que només cal tenir diners per comprar els seus governants:

“Un cop hagué sortit de Roma, es diu que, girant-se de tant en tant a mirar-la en silenci, a la fi exclamà: “Ciutat venal, que no trigarà a desaparèixer, si troba un comprador!”

Curiosament, els encarregats d’acabar amb Jugurta, Mari i Sul·la, van ser més endavant protagonistes destacats de la primera guerra civil romana.

No hi ha com seguir els episodis de la història per anar ben calçats de cares al futur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada