divendres, 27 d’abril del 2012

Ple d'abril: +Europa


Ja es veia venir que aquest Ple, encara que semblava contenir pocs punts en l’ordre del dia, acabaria sent un dels més llargs que hem viscut: acabàvem passades les 10 del vespre!

Ens vam entretenir una mica en el punt a què fa referència el títol de l’entrada. Bé, de fet, va ser per la intervenció d’ERC. Es tractava d’aprovar una declaració de suport a la idea d’Europa, però nosaltres vam observar que no hi havia cap referència ni a Catalunya, ni als catalans, ni al català. I, és clar, volem ser europeus, però també volem que se’ns reconegui la nostra existència, la nostra personalitat, i que puguem utilitzar la nostra llengua (per cert, PP i PSOE són els principals impediments perquè el català s’utilitzi amb normalitat a Europa). No em vaig poder estar de fer-ho notar.

En el torn de les mocions, ens vam entretenir prou perquè els temes ho valien. En primer lloc, vam debatre la moció de suport a l’Espai de Creació Contemporània. Com que ERC sempre hem manifestat que ens hem oposat al tancament i a l’acomiadament del seu director, en David Santaeulària, no hi havia dubtes en la nostra posició. El PSC també ho havia fet, així que calia esperar a veure què farien els altres grups. El PP es va mostrar a favor de la moció, però PxC es va abstenir, amb la qual cosa el vot en contra de l’equip de govern (CiU-RCat) va ser suficient perquè la moció no prosperés. Esperem que, com es va comentar al llarg del debat, se segueixin explorant totes les possibilitats per poder trobar alguna solució a la continuïtat d’aquesta àrea.

L’altre punt que va generar un interessant debat va ser la moció presentada per ApG en defensa de la llengua catalana a les illes Balears. La Júlia Sala (PP) va defensar que el seu partit no estava en contra del català, però que l’obligació de coneixement de la llengua pot frenar l’accés a la funció pública i, en aquests moments de crisi, calia afavorir l’accés al treball. És clar, no em vaig poder estar de contestar! Que el català sigui una “nosa” per accedir al mercat laboral és una burla a la intel·ligència, com ho demostra el fet que a ningú no li passa pel cap que el castellà no sigui un requisit per accedir a la funció pública. Els ciutadans dels territoris dels Països Catalans tenen dret a ser atesos en la llengua oficial que desitgin i, per tant, cal que els funcionaris dominin la llengua catalana per poder atendre’ls com cal. És més: allò que el PP ha impulsat a les illes Balears és fàcil que sigui una prova per imposar-ho al País Valencià i al Principat. O sigui: cal estar-ne amatents i preparar-ne la defensa. Tots els grups vam votar a favor de la moció, excepte el PP que va votar-hi en contra, i PxC que es va abstenir.

El darrer punt era la renúncia del portaveu de PxC, Moisès Font. Els diversos grups vam agrair la feina que en Moisès ha fet al llarg d’aquests cinc anys, i la mesura que ha caracteritzat les seves intervencions. Vam lloar la falta de crispació política que caracteritza el consistori olotí i la voluntat dels diversos grups de defensar les seves idees sense entrar en picabaralles eixorques. Esperem que continuï sent així.

En el torn de preguntes, la Clara Casanovas va demanar sobre el volum de les proves de so de cares a l’1 de maig. L’Estanis va respondre que també ho havia observat i que la megafonia estaria a un volum perfectament adequat per a l’esdeveniment.

En fi, i moltes coses més, que m’estalvio.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada