divendres, 18 de juny del 2010

Símbols feixistes a Olot!

Avui és un dia històric!: el Ple de l’Ajuntament d’Olot ha aprovat una moció presentada pel grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya per retirar els símbols feixistes del cementiri de la ciutat.

De fet, la moció feia referència a l’existència -encara avui- d’un monument a “los Caídos” a la nostra ciutat.


El sentit de la moció era simplement intentar aplicar el que diu la Llei de la Memòria Històrica: cal eliminar la simbologia franquista de la via pública. No es poden exhibir símbols franquistes perquè suposen una manifestació del règim, una exaltació de la dictadura.

Evidentment, Esquerra pensava que aquesta llei es quedava curta. No declarava il·legal el règim franquista i, per tant, no anul·lava totes les lleis franquistes ni els seus judicis. És clar que encara hi ha molta feina per fer.

De fet, el sentit dels vots dels diversos grups municipals no semblava prou clar (especialment el del grup de CiU, que al·legava els costos que suposaria per als pressupostos municipals l’alteració d’aquest monument en un moment de crisi i de retallades com el que patim).

Personalment, vull agrair la intervenció d’en Quim Monturiol, regidor del grup socialista, que d’una manera especialment emotiva s’ha referit al seu avi, víctima dels descontrolats de la zona republicana i que, posteriorment, la seva història va ser utilitzada per a la propaganda de la dictadura. Com passa amb tantes altres víctimes, la seva família encara no ha pogut identificar plenament les restes del seu avantpassat.


Fa més de setanta anys del final de la guerra, i gairebé trenta-cinc de la mort del dictador i, en aquest país, encara no hem pogut parlar tranquil·lament de la veritat històrica: en tot aquest procés les veritables víctimes són aquells que es van veure immersos en una època de descontrol o de represàlies organitzades, sense que tinguessin cap possibilitat de tria.

Avui, finalment, el ple del consistori municipal ha aprovat amb els vots a favor de la majoria dels regidors (llevat d’en Joaquim de Trincheria, que hi ha votat en contra, i d’en Moisès Font i en Lluís Sacrest, que s’han abstingut) treballar per substituir el monument a “los Caídos” per un altre element que sigui respectuós amb la memòria de les víctimes i que no suposi una exaltació del règim franquista que durant tants anys ha estat utilitzant unes víctimes innocents en benefici propi.

Seguirem treballant perquè això sigui així!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada