dilluns, 1 d’abril del 2013

Qui vol amagar els crims del franquisme?


Sí, és veritat que de vegades veiem fantasmes pertot arreu. De vegades ens obsessionem i trobem enemics i conspiracions a dojo, però se’m comença a pujar la mosca al nas quan es tracta d’evidenciar els crims, els desastres, del franquisme.


D’entrada, no hi ha discussió possible: el franquisme va ser un cop d’estat militar de tipus feixista contra un estat de dret, democràtic i republicà. Només la tenacitat de les organitzacions obreres i catalanistes van impedir que triomfés arreu i van poder plantar cara en una defensa que va implicar la lluita entre la major part de l’exèrcit revoltat i les forces populars que defensaven la democràcia en l’anomenada guerra civil. Això, és clar, no té res a veure amb la necessària denúncia dels desordres i dels crims que grups descontrolats van cometre a la zona republicana.

Però això no ha d’esborrar els crims organitzats que van cometre els franquistes.

I cal deixar-ho escrit i cal repetir-ho les vegades que calgui: la meva queixa ve sobretot pels últims reportatges periodístics que recorden el 75è aniversari dels bombardejos contra la població civil catalana i que insisteixen a atribuir a l’aviació italiana. Sí, és clar, als feixistes italians i als nazis alemanys que lluitaven en les tropes franquistes, igual que les divisions africanes i la resta de divisions. Italians i alemanys no venien a fer turisme i, de passada com qui no vol la cosa, bombardejaven algunes poblacions “rebels”; evidentment, havien vingut per lluitar amb les tropes feixistes per enderrocar la República i instaurar un altre govern afí a les ideologies reaccionàries que volien imposar el seu domini en l’ordre mundial, i a Espanya ho van aconseguir.

Franco i els franquistes, doncs, són els responsables directes de les massacres provocades contra la població indefensa, especialment a Euskalherria i als Països Catalans.

Qui té interès a amagar-ho? Doncs potser “els catalans de Franco” que encara remenen les cireres d’aquest país. Només cal recordar l’estudi de l’Ignasi Riera per comprovar que encara hi són, i que segueixen tenint tot el poder...

Només cal veure qui són els que lideren l’oposició a la independència de Catalunya. Perquè els catalans de Franco no tornin a guanyar, aquest cop els independentistes catalans haurem de ser més hàbils, ho haurem de fer millor. Però ara tenim la sort que impera la democràcia i que els estols nazis i feixistes no podran venir a bombardejar-nos per fer la feina bruta als catalans de Franco. Guanyar el futur és a les nostres mans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada