divendres, 1 de novembre del 2013

Ple de Halloween a Olot

3 hores llargues del Ple de pressupostos en vetlla de Pont de Tots Sants. Només han faltat les castanyes i panellets (bé, potser de castanyes n’hi ha hagut alguna...).


Segueixen avançant els tràmits per fer viable l’any vinent el nou mercat municipal. Tothom d’acord.

Modificació de les condicions de la zona blava i del pàrquing del Firalet per intentar fer viable econòmicament la concessió. Ens hem abstingut perquè pensem (de fet, ens sembla que ho pensem tots) que les propostes no solucionaran el tema i que no estaria de més fer arribar a les empreses concessionàries que cal una política de difusió per acostumar els olotins a usar l’aparcament. D’acord amb el PSC que és de llarg el millor pàrquing d’Olot i, encara, hi afegiríem que no en trobarem gaires de tan ben fets.

Aprovem per unanimitat els dies de festa local del 2014: 8 i 9 de setembre; i l’encàrrec de gestió del nou director de l’IME. Pensem que la persona escollida té prou experiència i està prou qualificada per fer una bona tasca. D’entrada, ERC ja hem demanat que haurà de mirar de millorar l’oferta d’escoles bressol municipal per tal de tenir més usuaris el curs vinent.

També hem aprovat el Pla d’acció per a l’energia sostenible. Ens ha semblat que, per a tots els grups, era una qüestió de tràmit; però per a nosaltres no ho és pas. És un tema que ens interessa especialment i, mira’t amb detall, pensem que és un pla prou ambiciós, però que deixa les grans aportacions per al període 2015-2020. Serà, doncs, en el proper mandat, que podrem començar a veure’n els resultats.

El gran tema, però, han estat els pressupostos i les ordenances fiscals. Com que ja n’hem parlat a bastament, no m’entretindré comentant-ho: tots els grups de l’oposició ens hi hem abstingut. Era difícil fer-ho diferent donada la congelació de la majoria d’ordenances i la contenció en les inversions.

A banda dels acords amb l’equip de govern, nosaltres hem volgut subratllar alguns aspectes concrets: encara que no tinguin una concreció pressupostària, hem volgut reiterar la voluntat (d’acord amb l’equip de govern) de promoure les escoles bressol, de fer un pla d’actuacions als barris de Sant Miquel, les Mates i les Tries, de millorar les condicions de la zona de la Moixina, o de fer un pla d’usos del Firal. També hem lamentat que no hi hagués una partida específica per a participació ciutadana o que es deixés de fer (almenys de moment) el Sismògraf i l’antologia del centenari de Berga i Boix. També hem fet notar la poca dotació de la FES i, sobretot, el fet que es deixen de cobrir molts llocs de treball municipals. Hem insinuat que caldria repensar les vacants de la plantilla de policia i, sobretot, hem remarcat que no ens agrada la reducció de jornada de dos conserges d’escoles municipals. Malgrat tot, les línies generals i els acords a què hem arribar són prou grans per poder-nos abstenir (ens abstenim perquè qui redacta els pressupostos és l’equip de govern, no pas nosaltres) i, d’aquesta manera, garantir que es poden aprovar.
El debat s’ha produït en l’apartat de mocions. Ja sabíem que generaria problemes, perquè en la Junta de Portaveus hi havia algun grup que no volia acceptar la nostra moció.

Donat que ERC ha presentat una querella per la revisió dels judicis sumaríssims del franquisme contra càrrecs públics d’ERC, entre els quals el de Lluís Companys i els de dos alcaldes olotins, des d’ERC-Olot vam creure convenient demanar el suport del consistori olotí. L’equip de govern de CiU-RCat hi ha donat suport absolut; PP i PxC han sortit amb el tema que és una demanda “extemporània” (sic) i, per això, hi ha votat en contra. El PSC ha manifestat que no és un tema que afecti Olot i s’han abstingut. En fi, que tothom defensi la posició que cregui convenient; el cas és que la moció ha prosperat i, des d’ERC, agraïm el suport de CiU-RCat.

Finalment, PxC presentava una moció en condemna del terrorisme d’ETA i en record de les seves víctimes. Hem volgut subratllar que, evidentment, ERC estava a favor del redactat de la moció (que defensava la llibertat i la democràcia) perquè està en contra de qualsevol mena de violència i, per tant, de terrorisme, es digui ETA o es digui GAL, i en favor de les víctimes, siguin del color que siguin. A favor de la democràcia i en contra de la dictadura. Per la qual cosa hem lamentat que el grup de PxC, que presentava aquesta moció, no s’hagués adherit a la moció que hem presentat nosaltres i que, sobretot, hagués marxat del Ple en una ocasió anterior per no haver de condemnar la dictadura franquista. El portaveu de PxC ha manifestat que no havien marxat del Ple per això, però ha tornat a evitar condemnar la dictadura. Tothom hi ha votat a favor, menys el PSC que s’ha tornat a abstenir.


I, a quarts d’onze, tothom a menjar panellets i castanyes!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada