divendres, 26 de juliol del 2013

Ple de final de curs: visió particular

Llarg (3 hores i mitja) però interessant i amb espectacle inclòs..., què més es pot demanar? Home!, sí, una mica de criteri, no? Penso que tothom a de ser conscient de la responsabilitat que tenim quan intervenim en un Ple municipal, i potser no tothom ho té tan clar... De moment, ho deixo aquí.

Com que es preveia llarg, vam començar mitja hora abans. I vam començar pel condol a les famílies de les víctimes del terrible accident ferroviari de Sant Jaume. Després dels punts inicials de rigor, ja vam entrar en un apartat interessant: ampliació de capital de Ràdio Olot. De fet, només era oficialitzar l’aportació que ja havia fet l’Ajuntament per dotar de liquiditat l’emissora. Els números són prou correctes així que res més que insistir en el nostre suport. Sí que vam aprofitar per recordar que, a banda de l’agraïment a les empreses que han fet aportacions econòmiques perquè Ràdio Olot pugui continuar, cal agrair l’esforç que, amb gran professionalitat, estan fent tots els treballadors de l’emissora. L’alcalde va confirmar que es preveia aixecar l’ERO que els afecta en els propers pressupostos.

També es va aprovar inicialment el reglament del futur Mercat municipal. Vam reservar-nos la possibilitat de fer-hi aportacions, d’acord amb els usuaris, durant el mes d’exposició pública, però vam valorar que s’haguessin tingut en compte totes les parts implicades.

Un punt que per nosaltres és especialment delicat és el tema de la integració funcional dels ens de promoció econòmica de la Garrotxa. És un punt importantíssim que CiU té entre cella i cella perquè era un dels seus punts forts de campanya electoral. La realitat, però, és que la llei no permet la creació d’una agència de promoció econòmica de la Garrotxa i, per tant, qualsevol actuació que es pugui fer en aquest sentit no deixa de tenir una base insuficient. En aquest cas només aprovàvem la coordinació dels ens actuals, amb una direcció comuna, però això no implica la desaparició de cap ens ni la incorporació de cap municipi (de moment) a aquesta “integració funcional”. Tot plegat molt poc sòlid: nosaltres ho vam voler explicitar amb la metàfora de “tirar-se a la piscina”. Segurament, coordinar tota la promoció econòmica de la Garrotxa és un objectiu molt lloable, però caldrà poder persuadir tots els municipis que s’hi impliquin i ens sembla que és una possibilitat molt utòpica. Per això vam desitjar que “quan ens tirem a la piscina hi trobem aigua, no fos cas que prenguéssim mal”. Malgrat tots aquests peròs, vam votar-hi a favor donat que l’objectiu final és prou interessant.

També vam aprovar ajudes especials per a aturats de fins a 30 anys i de més de 45. Nosaltres vam subratllar que el tema de l’atur és potser el que més preocupa tothom i que afecta totes les edats, però que d’acord amb els estudis que se n’han fet és cert que aquests trams d’edat són els que ho tenen més difícil per incorporar-se al món laboral i està bé prioritzar els pocs recursos de què disposa l’Ajuntament.

Potser el tema més important del Ple era la reconfiguració de la plantilla de les escoles bressol. A ningú no se li escapa que és un tema que hem estat treballant a bastament des del mes d’abril, i que venim arrossegant des que la davallada en les aportacions econòmiques del Govern de la Generalitat ha fet que el cost per a les famílies s’hagi anat incrementant. Enguany, com ja és conegut, s’ha hagut de suprimir l’escola de Sant Miquel. No li ha agradat a ningú i hem estat treballant des de molts col·lectius perquè això no fos així. La realitat, però, va acabar sent que el nombre d’alumnes inscrits per al curs vinent va davallar considerablement i que el nombre de línies del curs serà molt inferior al d’aquest any. La reducció de plantilla, doncs, era inevitable. Nosaltres vam aprofitar per recordar el compromís de l’Equip de Govern de treballar (i així se’ns va confirmar) perquè per al curs 2014-15 es puguin recuperar les condicions de cursos anteriors.

També vam aprovar el conveni amb l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil. Nosaltres vam subratllar que hi estàvem d’acord sempre que quedés clar que aquests voluntaris no poden fer tasques pròpies dels treballadors municipals. D’altra banda, en aquests temps que corren, és molt lloable que hi hagi persones que desinteressadament vulguin dedicar una part del seu temps a ajudar els altres.

També vam aprovar, en l’àmbit d’urbanisme, l’ampliació d’usos d’una part del polígon de les Mates. Se’ns va comentar que ja s’havia informat l’associació de veïns.

Finalment, el Ple es va acabar allargassant perquè havíem de tractar set mocions.

En primer lloc, una moció conjunta (llevat del PP) demanant un tractament especial de la Seguretat Socials per als voluntaris de les entitats esportives. El PP pretenia que tots els treballadors han d’estar donats d’alta de la Seguretat Social; els vam comentar, amb coneixement de causa, que totes les entitats esportives amateurs de Catalunya es fonamenten en la feina de tota una colla de voluntaris que només reben una petita compensació econòmica que no té res a veure amb un sou i que això no pot ser considerat com un frau per la Seguretat Social. Vam remarcar que a l’hora de buscar les pessigolles als clubs catalans (el 80% de les inspeccions són a clubs catalans) el Govern espanyol no té manies però, en canvi, són els primers a voler sortir a la foto quan arriben a l’elit i hi guanyen medalles i títols... Aquestes inspeccions de la Seguretat Social poden acabar amb la xarxa de clubs esportius catalans. Però es veu que això no va acabar agradant ni al PP (que va trobar que el meu comentari estava fora de lloc) ni al PxC (al senyor Mulleras el va trair el subconscient perquè va qualificar el meu argument com el d’aquell que pensa en “conjuras judeomasónicas”..., i es va quedar tan ample recordant la mítica frase del dictador!).

També vam aprovar la moció d’adhesió al Pacte Nacional pel dret a decidir. Hi vam incorporar el prec del PSC de fer una consulta “legal”. Vaig remarcar que hi estàvem a favor per incorporar el màxim de regidors possible a la proposta i per no polemitzar, però que era evident que el tema de la “consulta legal” només era una subterfugi de la direcció del PSC per no haver de votar igual que el PP, però que era clar que no portava enlloc perquè ni tan sols havien estat capaços de convèncer els seus companys del PSOE. Incorporant la idea de “legal” en el marc de la constitució volia dir no fer la consulta, però de totes maneres, com deia el president Montilla, els ciutadans s’expressen en qualsevol contesa electoral i llavors ja decidirem el què.

També vam aprovar el suport a la Via Catalana de l’11 de setembre: els partits contraris van intentar embolicar la troca implicant-hi la faràndula, però era evident que la moció no hi tenia res a veure. A favor: ERC, CiU, RCat i la Veva Ruiz.

El PSC va presentar una moció perquè es mantingués el mercat de roba de la Fira de Sant Lluc. Com que el regidor de fires ja havia confirmat que seria així, ens vam abstenir perquè pensàvem que era una moció del tot innecessària i que s’havia d’haver retirat com finalment van fer amb la moció que havien presentat per a la creació d’una comissió de seguiment de les obres de la plaça Mercat.

Finalment, la CUP va presentar una moció contra el franquisme i el feixisme, cosa que va permetre l’espectacle dels dos representants de PxC que es van absentar del Ple. De fet, només nosaltres havíem donat suport a l’alcalde perquè la moció fos acceptada i, finalment, vam ser els únics que hi vam votar a favor. En la defensa de la posició de CiU, el primer tinent d’alcalde, va lamentar que la CUP es dediqués a presentar mocions que no aportaven res de nou i que no eren gens positives per a l’Ajuntament. Nosaltres estem d’acord que tothom pugui incorporar al Ple els temes que cregui convenient, però també vam observar que en alguns temes cal ser molt prudents. Vaig utilitzar un tòpic: voler matar una mosca a canonades... Segur que no la toques, però potser fas que se n’aixequin moltes més i llavors el canó només et servirà per ensenyar les etiquetes... Em sembla que s’entén. Però si algú no ho entén no tinc cap inconvenient a explicar-li-ho amb calma més enllà dels 140 caràcters d’un tuit.

La CUP tampoc no va voler retirar una moció (tot i que se’ls va demanar reiteradament) sobre el centre de fauna salvatge dels Aiguamolls de l’Empordà. Els termes de la moció ja eren més que anacrònics donades les últimes notícies, tot i així la moció va prosperar.

I després d’algunes preguntes sense gaire interès el Ple va acabar quan eren dos quarts d’onze. I fins aquí la meva visió de l’últim Ple del curs.


No cal dir que si algú necessita algun aclariment només ha de fer que escriure un comentari en el bloc i m’hi posaré en contacte. Bon estiu!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada