dilluns, 8 de juny de 2015

Hem obert una porta

Fins aquí hem pogut arribar. Ha estat difícil i hem fet tot el que hem pogut. El temps dirà... Transcric el comunicat dels companys de JuntsxOlot:

En primer lloc, volem donar les gràcies als 2833 olotins que han dipositat la seva confiança en nosaltres en les eleccions municipals del 24 de maig. Estem convençuts que els regidors d’Esquerra Republicana no els defraudarem pas.
Les passades eleccions han configurat un consistori que poc té a veure amb el que teníem fins ara. D’entrada, han desaparegut les dues formacions de la dreta espanyolista, cosa que ens reconforta i que ens omple de satisfacció pel bon criteri electoral que pensem que hem tingut els electors olotins.
Volem destacar que CiU-RCat ha mantingut la posició de llista més votada, tot i que ha perdut un regidor. També volem destacar que la suma de les forces independentistes representa el 72% del total, i que això ens encamina amb moltes esperances cap a les plebiscitàries del 27S.
D’altra banda, però, tampoc no es pot negar que hi ha hagut un desplaçament majoritari del vot olotí cap a les posicions d’esquerra. Les quatre llistes d’esquerra amb representació al nou consistori sumem una majoria folgada de 12 regidors sobre 21.
Per a ERC són uns resultats històrics perquè per primera vegada tenim la possibilitat de liderar un govern unitari de les diverses formacions d’esquerra de la nostra ciutat. Això és el que hem posat sobre la taula als altres partits per explorar les possibilitats d’un acord sòlid de govern progressista, amb un alcalde i una majoria de regidors independentistes.
No cal que subratllem la idea que no ens mouen les ànsies de govern o de tenir una cadira perquè sí. Pensem que els regidors d’ERC ho hem demostrat sobradament quan podíem haver entrat al govern de CiU el 2011 o al del PSC el 2007. Però ara les condicions són diferents perquè tenim la possibilitat d’articular una alternativa plural d’esquerres des d’un lideratge sobiranista.
Ho hem intentat. Hem parlat amb les altres formacions per explorar les possibilitats d’un acord que configurés un govern sòlid que només podia ser forçosament majoritari. Tenim prou experiència en la dinàmica municipal per entendre que un govern format per diversos partits és difícil de gestionar, però és absolutament impossible i alhora irresponsable si aquest govern de coalició només té una representació minoritària en el consistori. L’Ajuntament esdevé ingovernable.
Sabem que encapçalar un govern de coalició que desbanqui per primera vegada a Olot la força més votada implica un risc important que estem disposats a assumir. Però també tenim prou experiència i Esquerra Republicana som una formació prou seriosa per tenir clar que un govern de coalició en minoria seria insostenible; per això, en totes les converses que hem mantingut amb les altres formacions d’esquerra, sempre hem exigit que, per acabar de configurar el govern alternatiu al de Convergència i Unió, havíem de ser-hi tots o, en tot cas, sumar prou regidors per configurar un govern sòlid amb majoria absoluta. Això no ha estat possible perquè hi ha hagut formacions que, de moment, no han volgut assumir la responsabilitat que comporta entrar en el govern de la ciutat.
Ens hem quedat a les beceroles. Ens hem quedat en els contactes inicials per intentar convocar una trobada conjunta de totes quatre formacions per explorar les possibilitats d’arribar a un acord de govern unitari, sòlid i amb majoria absoluta. Ni tan sols hem pogut fer aquesta trobada. Algú no ha volgut fer aquest primer pas. Algú no ha pogut adaptar les seves dinàmiques habituals de treball. Per coordinar-nos amb altres formacions, tots hem de poder cedir una mica perquè tots tenim els nostres principis i la nostra dinàmica. Ho hem d’acabar assumint perquè, si no ho fem així, l’acord és impossible.
Ara no ha pogut ser. Potser hem tingut poc temps per acostar posicions i maneres de fer diferents, potser tot plegat era massa precipitat. Potser hem estat massa ambiciosos. Haurem de deixar que les posicions madurin amb el dia a dia de la tasca municipal. Però no n’estem decebuts: estem contents perquè hem obert una porta que volem que quedi oberta, i no serem nosaltres els qui la tancarem.

Seguirem treballant per millorar Olot, per millorar la vida de tots els olotins, des de la posició que ens correspongui, per construir aquesta ciutat que camina cap a la llibertat: encapçalant el govern o a l’oposició, perquè volem un ajuntament més obert, un Olot més just i un país més lliure.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada