dissabte, 20 d’octubre del 2012

Jordi Castellanos


Avui s’ha mort en Jordi Castellanos, un d’aquells humanistes discrets que poblen el nostre país i que ens van desapareixent de mica en mica, però inexorablement. No sé fins a quin punt sabrem substituir-los, però em fa por que en el camp de les Humanitats no acabem d’estar a l’altura.
Vaig conèixer en Jordi, evidentment, a través dels seus estudis de literatura contemporània mentre estudiava a la Universitat de Barcelona. I, més tard, el vaig poder conèixer en persona quan vaig passar a fer el doctorat a la Universitat Autònoma de Barcelona. Feia un curs de narrativa popular dels anys 30. Una temàtica inexplorada, interessantíssima. Estic convençut que, llevat d’ell, ningú no en sabia (ni en sap) res de res.

No cal dir que el rigor, la seriositat dels plantejaments, la profunditat..., estaven més que garantits. Arran d’aquesta assignatura vaig poder fer un buidat dels escrits de la Revista d’Olot, que em va acabar de donar la pràctica necessària per plantejar-me la tesi doctoral que vaig acabar fent. En Castellanos, pou de documentació i de coneixements, ens va captivar en un curs que podia haver estat àrid, insofrible...

Quan, un any després, vaig haver-me de plantejar el treball de recerca del doctorat, no vaig dubtar gaire a trucar a la porta d’en Jordi Castellanos. Honest de mena, malgrat (o potser per això) la saviesa, va veure que el tipus de treball que li plantejava s’encarava més aviat en la línia d’investigació d’un gran especialista que jo no havia tingut el plaer de tenir com a professor i que m’acabaria dirigint el treball i la tesi magistralment, en Josep. M. Balaguer.

L’última vegada que vaig veure en Jordi Castellanos va ser anys després durant la lectura de la meva tesi. Actuava de president del tribunal i en va fer uns comentaris tan elogiosos que mai no els oblidaré i li estaré agraït per sempre.

La mort sempre és penosa, però encara ho és més quan s’endú, encara joves, personatges d’aquesta vàlua; perquè el país, la societat, els necessita: els necessitem i se’ns en van, i no sé si els sabrem substituir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada