divendres, 22 de febrer del 2013

Olot: Ple de febrer


Ja es preveia que tindríem un Ple mogut i la veritat és que va cobrir àmpliament les expectatives amb renovació de públic inclosa: consorci, policies i fracking es van rellevar successivament. Premsa i incondicionals a banda, només FES va resistir-lo sencer, si no vaig errat.

Per començar, felicitacions: en un moment que el 21% d’IVA posa en perill l’activitat cultural del país, que l’Ajuntament intenti facilitar l’accés a la cultura als més desafavorits mitjançant el projecte “Apropa Cultura” pensem que és ben lloable.

Felicitacions també per la celebració de l’”Any Joan Teixidor”. Vaig aprofitar per demanar que es tingués més en compte la figura de Teixidor, incorporant-lo per exemple en la “galeria d’olotins il·lustres”; i també vaig aprofitar per lloar la tasca de recuperació de la seva obra que han dut a terme tots aquests anys els companys del col·lectiu “Horitzó blavíssim” i també en Joan Josep Mayans amb les seves cançons.

El primer moment que va trencar aquesta harmonia inicial va ser l’aprovació del “Pla d’inclusió i de cohesió social”: després de felicitar els redactors del Pla, la Clara va fer una defensa absoluta de les bondats del projecte tot lamentant que les dures condicions econòmiques dificultaran poder tirar endavant totes les propostes, almenys fins que no constituïm la propera Catalunya independent. Tothom hi va estar a favor, llevat de PxC. M’estalvio els comentaris sobre la seva argumentació...

PSC i ERC vam votar en contra de la proposta de representants al Patronat de la FES. Evidentment, no perquè no creiem que els proposats no fossin prou vàlids, sinó perquè coincidim des del primer dia a no entendre els motius que porten l’equip de govern a fer una reducció del Patronat i a impedir que hi hagi representants de les diverses formacions polítiques que ara som a l’oposició. Des d’ERC pensem que és una reducció de la pluralitat de visions que no pot ser gens productiva, especialment quan en tots aquests anys de vida de la FES aquesta pluralitat no ha generat cap mena d’entrebanc, ben al contrari, al funcionament normal de la Fundació.

També es va aprovar provisionalment l’ampliació d’usos comercials de l’espai de can Domènech, que ja vam aprovar inicialment el novembre del 2011. Com llavors, no ho veiem prou clar i, per tant, ens vam abstenir.

En l’apartat de mocions, vam aprovar per unanimitat la presentada per la CUP contra el fracking. Tots els grups vam comentar que ja havíem aprovat una declaració semblant fa dos mesos, en el Ple del desembre, però que si s’ha de tornar a aprovar, doncs no ens costa gens tornar-ho a fer.

Però la cirereta del pastís era la moció de PxC contra la corrupció política. Hi vam votar en contra, evidentment, però com que és un tema delicat intentaré reproduir votar part de la nostra argumentació:

“D’entrada, entenem que si la moció és contra la corrupció difícilment trobaríem algú que s’hi pogués oposar. Ara, només començar ja trobem que el text afirma que “la corrupció s’ha instal·lat en el sistema polític”. Amb això ja no hi podem estar d’acord, perquè es tracta del mètode “embolica que fa fort i a veure si hi pesquem alguna cosa!” Els regidors d’ERC confiem plenament en l’honorabilitat dels nostres companys de consistori encara que hi estiguem ben allunyats ideològicament i suposem que no són corruptes; per tant, no s’hi val des del consistori apuntar-se a “tothom és corrupte”.

Estem d’acord que cal lluitar contra la corrupció, però deixem que la justícia i el Parlament faci el que li toca. ERC sempre ho hem abanderat i ara mateix hem presentat vint propostes per millorar el control dels procediments polítics. Curiosament, algunes d’aquestes propostes coincideixen amb les que planteja la moció, i, per tant, no ens suposaria un gran problema votar-hi a favor si penséssim que la moció és benintencionada.

Però quan arribem a l’últim punt de la moció veiem que, definitivament, es veu el llautó a PxC: ens ha criticat per la modificació del ROM que afavoreix la participació individual dels ciutadans, ens ha criticat per acceptar propostes de formacions sense representació en el consistori, que sovint ha menystingut per aquest fet... I la moció ens presenta un últim punt en què hi demana literalment allò que nosaltres sempre hem defensat i PxC sempre ha criticar: “fórmules de participació ciutadana”. Per demanar això, cal predicar amb l’exemple.

Votem No, doncs a considerar que la corrupció s’ha instal·lat en el sistema econòmic i polític del nostre país, perquè volem deixar treballar qui ho ha de fer: la justícia i els parlamentaris.”

Finalment, en l’apartat de preguntes, jo vaig tornar a demanar per la línia de P3 de l’Escola Llar, donat que han sortit informacions contradictòries a la premsa; la regidora, Nuri Fité, em va respondre que només tenien les mateixes informacions que la premsa, però que la setmana vinent el Departament havia d’aclarir la situació que semblava que anava en la línia d’oferir P3 i només obrir-lo si hi ha una demanda superior a les 15 places.

La Clara va preguntar sobre els nous usos dels equipaments que properament es buidaran (hospital i caserna de bombers) i va demanar que es tingués en compte la participació ciutadana a l’hora de definir les noves ocupacions. L’alcalde va respondre que encara no havien pensat res, però que les dificultats econòmiques eren un problema important per pensar en aquestes noves ocupacions.

La Clara també va demanar que es senyalitzessin convenient les escultures que hi ha a la nostra ciutat, amb plaques que descrivissin obra i autor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada