dilluns, 22 de maig del 2017

República

Suposo que els olotins estareu rebent aquests dies “La República d’Olot”, el butlletí que hem elaborat els companys de la secció local. Com que s’ha volgut parlar de falsedats en els llibres de text catalans, m’ha vingut al cap l’editorial que hi vaig redactar. Que no ens enganyin, que ja ho han fet prou!:


Saludem LA REPÚBLICA d'Olot
"El nom de República és bell i gloriós", que deia mestre Foix en un dels recordats articles de l'any 31. Què pot ser millor que treballar per la "res publica", pel benefici comú? No debades,  el "comú" sempre havia representat l'administració local en la tradició catalana (com perviu a Andorra), esborrada per la imposició municipal de la Nova Planta borbònica.
I som aquí: lluitant per recuperar la República des de cada racó del país. No l'espanyola del 31 ni la del 73, que s'han demostrat impossibles; en tot cas, la catalana del 1641. Per una vegada, només depèn de nosaltres: que ens mantinguem ferms en la defensa de la voluntat popular expressada en un referèndum sobre la independència de Catalunya.
Fa anys que vivim una mentida, una anomalia històrica. Des del Regne d'Espanya, ens han venut que hem viscut uns anys meravellosos gràcies a una transició modèlica... Perdoneu: cap estat del món occidental, després de viure una experiència republicana en algun moment del segle XX, CAP, ha tornat a un règim monàrquic: ni Itàlia, ni Àustria, ni Hongria, ni Sèrbia, ni Rússia, ni Irlanda, ni Alemanya, ni Turquia, ni Grècia, ni Portugal... Constituïts en República, cap poble occidental ha volgut retornar a la monarquia. Només el Regne d'Espanya ha ressorgit al segle XX després d'una experiència republicana, després d'una sagnant guerra i després d'una llarga dictadura que encara mou els fils d'un país teòricament democràtic.
Amb LA REPÚBLICA d'Olot, els companys d'ERC volem aportar el nostre granet de sorra a la construcció d'aquesta república. Ens sentim hereus de la magnífica premsa republicana, dels butlletins com LA TRACA que ens han precedit i que ens recorden la immensa feina que s'ha arribat a fer al llarg de tots aquests anys. LA REPÚBLICA d'Olot vol ser una finestra oberta a la realitat de la nostra ciutat i del nostre país, una mostra de la lluita per construir la nova República Catalana. Aquesta sí: bella i gloriosa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada